Siirry sisältöön

Reilu työelämä -luento saapui Poriin

Uutiskuva_Pori.
Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan -hankkeen yhteistyönä Porissa saatiin kuulla reilun työelämän pelisäännöistä. Kuulijoiksi saimme SPR Satakunnan piirin Porin vastaanottokeskukseen rekisteröityneitä henkilöitä. Tilaisuus pidettiin monikielisenä.

Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan -hankkeen tarkoituksena on sujuvoittaa tilapäisen suojelun statuksessa olevien ja turvapaikanhakijoiden työllistymistä. Toisena kohderyhmänä on työnantajat, jotka ovat valmiita ottamaan työntekijöitä kulttuuritaustasta ja lähtökohdista riippumatta. Hankkeen pääsanomana on se, että jokaisella Suomessa asuvalla henkilöllä on oikeus yhdenvertaiseen ja turvalliseen työelämään.

Tätä samaa sanomaa levittää valtakunnallisesti Suomen pakolaisavun toteuttama Reilu työelämä -hanke, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä Suomessa tapahtuvaa työperäistä hyväksikäyttöä ja tukea työperäisen hyväksikäytön uhreja pääsemään tukipalveluihin. He järjestävät info- ja keskustelutilaisuuksia eri ammattiliittojen, vastaanottokeskusten ja maahanmuuttajajärjestöjen kanssa. Hankeyhteistyönä toteutettiin 31.1.2023 Porin vastaanottokeskuksen Langintien yksikössä infotilaisuus, jossa luentotila täyttyi kymmenistä kuulijoista.

Tilaisuuksissa nostettiin esiin työntekijöiden oikeudet ja erityisesti työperäisen hyväksikäytön uhrien tukipalvelut. Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan -hankkeen kautta kohderyhmä on saanut jo usean kuukauden ajan yksilö- ja ryhmäohjausta työllistymiseen liittyviin kysymyksiin ja tämä päivän aihe tuli ajankohtaiseksi informaatiopainotteiseksi tilaisuudeksi. Paikalle tuli Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan-hankkeen projektityötekijöiden lisäksi Reilu työelämä -hankkeen asiantuntijat Ahmed Mesaedy ja Maria Lavonen.

“Meillä on pääosin ukrainalaisia tilapäisen suojelun statuksessa olevia työnhaun tuen tilaisuuksissa, ovat ne sitten yksilö- tai kurssitilaisuuksia. Tämä on tärkeä aihe, jota ei voi sivuuttaa ja oli hienoa saada monikieliset asiantuntijat esitelmöimään aiheesta”, hankkeen”, projektipäällikkö Milka Saari kuvailee.

Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan -hanke tarjoaa yksilöille tukea työnhakemuksen tekemisessä ja ansioluettelon kokoamisessa. Tämän lisäksi hankkeen työntekijät ovat valmiina jalkautumaan työpaikkoihin sujuvoittamaan työn alkua ja tarkistamaan, että kaikki on niin kuin pitää sekä työnantajan että työntekijän näkökulmasta. Hanke tarjoaa myös kurssimuotoista toimintaa, joihin kutsutaan kieliryhmittäin useita ihmisiä samaan aikaan paikalle, tämä tilaisuus oli yksi niistä. Reilu työelämä -hanke on painottunut tarjoamaan henkilökohtaista neuvonta- ja maahan muuttaneille ja turvapaikanhakijoille liittyen työntekijän oikeuksiin, ammattiliittoihin, palkan vaikutuksista tukiin ja työperäisen rikoksen uhriksi joutumisen välttämiseen.

Kuvassa Reilu työelämä -hankkeen Ahmed Mesaedy, Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan -hankkeen Timo Helavuori, DIAK:n sosionomiopiskelija, Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan -hankkeen projektipäällikkö Milka Saari ja projektiasiantuntija Essi Nuotio, Reilu-työelämä -hankkeen Maria Lavonen, sosionomiopiskelija sekä SPR Satakunnan piirin Porin vastaanottokeskuksen ohjaaja.